www.rum46.dk
Return Flight
03 Nov, 2006 -
19 Nov, 2006
Lars Nilsson (S), Kristin Tårnesvik (N) og Sixten Therkildsen (DK)
Videoudstilling

Klik på billedet og se flere billeder
Pressemeddelelse - rum46 byder velkommen til udstillingen Return Flight. En videoudstilling i rum46 med kunstnerne Lars Nilsson ( S ), Kristin Tårnesvik ( N ) og Sixten Therkildsen ( DK ). Kurateret  af  Anne Szefer Karlsen ( N ).

Fernisering den 3. november 2006, kl. 16 - 20. Åben fra den 4. til den 19. november, torsdage til søndage kl. 13 – 17, gratis entré.

Return Flight er en tematisk udstilling, som beskæftiger sig med historier og fortællinger fra New York og med forestillinger om byen, set med tre skandinaviske kunstneres øjne. De tre videoværker i udstillingen er vidt forskellige, men tager alle udgangspunkt i en to-ugers workshop, som foregik i byen i juni 2006. Kunstnerne har gennem tre helt forskellige processer skabt hvert sit værk, som på forskellige måder viser den ambivalens, men også den fascination, vi som skandinaver ofte har for New York og for USA. Titlen Return Flight henviser til denne ambivalens og fascination, da den jo både kan betyde "tur/retur rejse" og "returnerende flugt"

Før man sætter sin fod i en by som New York, har man nogle forestillinger om det, man vil møde der. Disse forestillinger har deres oprindelse i både fakta og fiktion, historiske begivenheder, tv-serier, film og nyheder. Det ville være fejlagtigt at påstå, at de tre værker i udstillingen trænger om på den anden side af denne forestillingsverden. Istedet tilbyder de nok snarere publikum tre nye og forskellige forestillinger om New York. De tre kunstnere har taget udgangspunkt i hvert sit specielle interessefelt og har derefter brugt byen som materiale i arbejdet med værkerne.

Læs desuden de vedlagte beskrivelser af de enkelte videoværker i udstillingen.

Med venlig hilsen Anne Szefer Karlsen og rum46

Return Flight og værker i udstillingen er støttet af Århus Kommunes Kulturudviklingspulje, Kunststyrelsens Billedkunstudvalg, Bergen Kommune, Billedkunstnernes Vederlagsfond, OCA og Norsk Fotografisk Fond.
rum46 er støttet af Århus Kommunes Kulturudviklingspulje.

rum46
Studsgade 46, st. tv.
8000 Århus C
Danmark
Tel. (+45) 8620 8625
www.rum46.dk Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Lars Nilsson ( S ) har benyttet denne lejlighed til at lave fjerde episode i animationsserien New Business. Serien handler om de tre venner Peter, Klara og Jojo, som har startet en lille virksomhed, der specialiserer sig i internetløsninger til andre virksomheder. Hver episode i New Business henter sin tematik fra hjemmesider, der har det formål at være rådgivende for nystartede virksomheder. Et eksempel på en sådan tematik kunne være: "Too many times, the guy with the idea takes on all his friends as partners." Seriens dramaturgi genkender vi fra andre serier som Simpsons og South Park. Den fjerde episode, som vises på Return Flight udstillingen, refererer på flere måder til tv-virkeligheden og historien, som fortælles, handler således om, at Klara bliver provokeret af Peters flirten med amerikansk ikonografi. Han har placeret et lille amerikansk flag på sit skrivebord og det hele ser ud som præsidentens skrivebord i tv-serien The West Wing. New Business vises i sin helhed under udstillingen.

Sixten Therkildsen ( DK ) viser projektet Recollection Rally, som tager udgangspunkt i et arkiv af pressefotografier fra 1930´ernes New York. Det er ikke sikkert, at de gamle pressebilleder nogensinde har været vist i en avis, så projektet viser publikum, hvordan Sixten Therkildsen forsøger at finde formål og nytteværdi for de gamle billeder i vores samtid.  Billederne bærer selvfølgelig en masse information af almen historisk karakter, men kunstneren undersøger, hvorledes denne guldgrube af oplysning eventuelt kan udnyttes og benyttes i praksis af personer, som har personlig interesse i de emner, begivenheder og samfundsrealiteter, som fotografierne afspejler. Arkivet af pressefotos har tidligere været i en samlers støvede besiddelse og Sixten Therkildsen har således købt samlingen fri til benyttelse og fortolkning af personer, som via hans billedbeskrivelse og historieskrivning, erkender et tilhørsforhold til de begivenheder, som de gamle fotografier er vidnesbyrd om. Med udgangspunkt i New York er projektet en returrejse i mands minde til en politisk bevidst fortid.
Videoen er en dokumenterende overbygning til hjemmesiden www.recollection-rally.org og er samtidig en opfordring til publikum om at besøge hjemmesiden for måske selv at tage del i projektet. Videoen og projektet udvikler sig løbende i det kommende år og man har mulighed for at følge dette forløb på Recollection Rally hjemmesiden. Therkildsen fortsætter her en kunstnerisk praksis, som i høj grad ofte involverer andre mennesker i projekterne på en aktiv måde.

Kristin Tårnesvik ( N ) har med sine værker længe diskuteret identitetsforståelse samt kulturelle og nationale tilhørsforhold. I den video, som præsenteres på udstillingen, har hun taget udgangspunkt i det konkrete møde med New York. På rejsen tog Kristin Tårnesvik sin egen forestillingsverden med sig, som hun i dette tilfælde både fik bekræftet og afkræftet. Hun kom hjem med flere timers lange optagelser fra møder med mennesker og steder, som til sidst blev klippet sammen til en ikke-lineær fortælling. Kunstnerens og publikums kulturelle tilhørsforhold synliggøres og diskuteres intensivt i projektet i en blanding af dokumentar og fiktion. Man ser mødet med en amerikaner, der har skandinaviske aner, sejlture på Hudson River og gadescener fra den store by. Værket har en personlig atmosfære, men er alligevel langt fra at være privat.RELEVANTE LINKSRoom for Improved Futures
Link til rum46's 2-årige samarbejdsprojekt 2018-2019
https://improvedfutures.wixsite.com/rum46